Chirurgia dermatologica cuprinde o serie de interventii ce pot fi efectuate de catre medicul dermatolog intr-un cabinet dotat corespunzator. Pacientii trebuie sa inteleaga posibilitatile si limitele acestor proceduri.
Dermatologul hotaraste daca interventia este de competenta sa sau daca este un caz ce trebuie rezolvat de chirurgul plastician sau generalist.
Ce se poate face prin chirurgie la nivel cutanat?
Cel mai frecvent pacientii doresc excizia leziunilor inestetice. Insa fiecare caz trebuie evaluat separat.
Formatiunile benigne (fararisc de transformare in cancer) mici pot fi eliminate printr-o simpla cauterizare, pe cand cele mai mari necesita o interventie mai ampla de extirpare cu sutura ceea ce presupune o cicatrice postinterventie.
Formatiunile maligne sau suspecte necesita scoaterea cu o margine „de siguranta” de piele normala si apoi trimise catre laborator pentru examen histopatologic (necesar pentru a confirma/infirma diagnosticul clinic). Si in acest caz la nivelul pielii va ramane o cicatrice vizibila proportionala cu leziunea excizata.
Pe langa aceste interventii, un alt beneficiu este acela de prelevare al unui fragment de piele pentru biopsie. Aceasta este indicata in afectiuni cronice in care trebuie confirmare histopatologica pentru a certifica un diagnostic.
Care sunt limitele interventiei chirurgicale?
Leziunile „prea mari” vor fi redirectionate catre chirurgie plastica/generala. Dimensiunile leziunilor pe care medicul dermatolog le poate rezolva prin interventie difera mult in functie de localizare. Spre exemplu o tumora de 2 cm la nivelul piramidei nazale poate fi dificil de rezolvat pe cand una de 3-4 cm la nivel toracic nu pune probleme pentru excizie.
Tumorile maligne cu metastaze locale sau la distantare prezinta alta limita a chirurgiei dermatologice. Aceste cazuri vor fi indrumate catre chirurgia generala si oncologie.
Cine poate beneficia de astfel de interventii?
Teoretic nu exista limita de varsta! In practica insa, in cazul copiilor pot aparea probleme de cooperare, tinand cont ca manevra presupune anestezie locala (ac/intepatura/durere) si totul este „la vedere” pe toata durata acesteia. Pentru persoanele in varsta pot apare probleme legate de patologiile asociate (boli cardiovasculare, medicamente ce cresc timpul de sangerare, etc). In plus, pentru orice varsta alergia la anestezicele locale poate fi un impediment.
Ce tipuri de leziuni dermatologice pot fi rezolvate chirurgical?
Sunt foarte multe formatiuni care pot fi rezolvate:
- Infectioase: verucivulgare(negi), molluscum contagiosum, botriomicom, vegetatii veneriene (condiloame acuminate)
- Venectazii, angioame (stelate/cherry angiomas), chiste sebacee
- Tumoribenigne: nevi (alunite), papiloame, lipoame, cheratozeactinice senile etc
- Tumori maligne: keratoacantom, carcinombazo/spinocelular, melanom.
Pentru interventiile dermatologice chirurgicale, in functie de locatia stabilita, utilizez cauterul laser CO2 (SNJ 1000) sau radiocauterul (KENTAMED 1ME).
Laser CO2
Acest tip de laser reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de interventie chirurgicala cutanata. El emite o radiatie invizibila in spectrul infrarosu, cu o anumita lungime de unda si care are drept tinta apa de care este puternic absorbita. Pentru a se vedea punctul de cauterizare, radiatia este ghidata de un fascicul luminos de culoare rosie.
Acest tip de interventie are numeroase avantaje:
- Este minim invaziva, ghidarea prin fasciculul luminos avand avantajul de a interveni strict pe leziunea de excizat, fara a produce daune tesutului cutanat normal perilezional. Aceasta situatie se aplica tuturor leziunilor benigne. Pentru cele maligne sau suspecte se recomanda excizia laraga (cu margine de siguranta) si un examen histopatologic ulterior.
- Sangerarea redusa, chiar fara sangerare in leziuni superficiale cum ar fi: papiloamele, keratozele seboreice, etc.
- Refacerea in timp mai scurt dupa interventie.
- Riscul aparitiei de cicatrici mult redus sau chiar absent.
Care este procedura?
Daca pacientul nu a mai facut anestezie cutanata/stomatologica cu produse anestezices imilare, se face o testare la anestezicul utilizat. Interventia in sine este similara cu cele clasice: dezinfectare, anestezie locala, cauterizare/excizie cu fir de sutura (in functie de leziune), pansament. In plus, este necesara utilizarea unor ochelari speciali de protectie pentru interventiile laser.
Laserul CO2 este indicat in aceleasi tipuri de leziuni ca si un cauter clasic: tumori benigne/maligne, afectiuni vasculare, virale etc.
Care sunt contraindicatiile Laserului CO2?
Exista o serie de contraindicatii clare ce trebuie aduse la cunostinta pacientului:
- Expunerea la RUV in urmatoarea perioada (soare/solar). Dupa interventie pot sa apara pigmentatii locale ce pot sa persiste perioade lungi sau chiar definitive.
- Peelinguri chimice recente
- Suprainfectii locale
- Tratament oral cu isotretinoin in ultimele 6 luni
- Boli imune (colagenoze).
Radiocauterul
Radiocauterul KENTAMED 1ME este recomandat pentru interventiile de chirurgie mica si medie, fiind o unitate electrochirurgicala inteligenta, controlata de microprocesor. Prin aceasta ofera confort in operare si siguranta pacientului. Modelul contine cele mai utilizate functii in electrochirurgia monopolara, are o putere maxima de 100W si 4 moduri de operare.
Ce leziuni pot fi abordate cu radiocauterul in chirurgia dermatologica?
Leziunile cutanate mici/medii ce au indicatie de cauterizare sau excizie cu fir de sutura.
Care sunt contraindicatiile?
Expunerea la soare/solar a zonei abordate pe o perioada de minim o luna este una dintre contraindicatiile ce trebuie aduse la cunostinta pacientului. O alta problema este suprainfectia locala. Pentru a se putea interveni pe astfel de leziuni, pacientului i se recomanda inainte antibioterpie locala si generala.Interventia se face dupa eradicarea focarului infectios.
Marele avantaj pe care il are acest tip de cauter este dimensiunea redusa, portabil, putand fi utilizat in diferite locatii dotate corespunzator normelor, unde se pot realiza interventii chirurgicale.