Acneea este una dintre cele mai frecvente boli dermatologice. Ea debuteaza la pubertate, regreseaza la trecerea in perioada de adult, dar poate sa persiste uneori chiar toata viata. Localizarile cele mai frecvente ale leziunilor sunt zonele cutanate bogate in foliculi sebacei: fata, torace anterior si posterior.
Acneea are drept cauze: secretia in exces de sebum, tulburari de keratinizare la nivelul foliculilor pilosi si o anomalie a florei microbiene cutanate.
Leziunile cutanate sunt polimorfe, comedoane, papule, pustule, noduli, cicatrici si in functie de tipul lezional se stabileste tipul si gravitatea acneei: comedoniana, papulo-pustuloasa, nodulo-chistica si conglobata.
Tot in functie de tipul de leziune predominant se stabileste si modaliatea de tratament a acneei: cosmetica (igiena), tratament keratolitic si antibiotic local, tratament antibiotic oral, tratament contraceptiv oral (recomandat pacientelor ce asociaza si tulbrari endocrine) si retinoizii orali (tratament de rezerva in cazurile refractare, avand efecte adverse importante).