Tratamente dermatocosmetice

Tot mai multi pacienti se adreseaza medicului dermatolog pentru probleme de estetica si cosmetica, patologia cutanata avand consecinte nu doar de ordin estetic ci si psihologic, intr-un prezent in care se pune tot mai mult accent pe imagine. Tratamentele dermatocosmetice au evoluat in ritm alert, pacientul fiind pus in fata unei dificile alegri in privinta tratamentelor de tonifiere, refacere, intinerire, remodelare cutanata.

Serviciile de dermatocosmetica oferite in cabinetul de dermatologie sunt:

1. Tratamente cosmetice cu peelinguri chimice

Manevra terapeutica presupune aplicarea pe piele a unuia  sau mai multor agenti chimici ce determina detasarea stratului superficial (exfoliere) urmat de regenerarea cutanata. Rezultatul final este de imbunatatire a texturii pielii, aspect intinerit si de estompare sau eliminare a unor defecte cutanate. Profunzimea actiunii depinde de tipul de substanta utilizat, de la epiderm pana la dermul mijlociu (peeling chimic superficial/intermediar/profund).

Cui i se adreseaza acest tip de tratament?

Persoanelor care doresc un aspect de intinerire a tegumentului fotoimbatranit (modificari pigmentare solare, tegumen ingrosat, keratoze actinice), o ameliorare a ridurilor fine, ameliorarea sau eliminarea hiperpigmentarilor din diferite afectiuni cutanate (melasma, lentigine), ameliorarea leziunilor din acnee (cicatrici, pigmentari postinflamatorii).

Care este modalitatea de tratament?

Pacientii trebuie sa fie informati ca, pe langa tratamentul propriu’zis de aplicare a substantei, tegumentul necesita o pregatire pre-peeling (de minim 2 saptamani) si o ingrijire post-peeling (pentru a facilita o reepitelizare rapida si a reduce riscul de infectii si alte complicatii). In plus, pentru obtinerea unui rezultat multumitor pentru pacient si mentinerea lui pe termen indelungat se fac sedinte repetate. In functie de profunzimea afectarii cutanate peelingurile se recomanda a fi repetate astfel:

  • Cele superficiale necesita serii de 4-6 sedinte la intervale de 2-4 saptamani
  • Cele intermediare se pot repeta dupa 6-12 luni.

Care sunt contraindicatiile peelingului chimic?

Pacientii ce nu pot beneficia de acest tratament sunt cei cu leziuni active pe suprafata cutanata vizata (eczeme, cancer, herpes), cei ce au fost sub tratament cu isotretinoin in ultimele 6 luni, pacientele care alapteaza sau sunt insarcinate.

Ce tipuri de agenti se folosesc?

Peelingurile pot fi simple, in diferite concentratii: acid salicilic, acid lactic, acid glicolic sau acid mandelic, acid tricloracetic (TCA), dar si combinate, avand un efect sinergic mai bun si risc mai redus de efecte adverse.

Ce presupune ingrijirea post-peeling?

Pe langa cremele de hidratare/regenerare, pacientul trebuie atentionat ca necesita protectie solara timp de 1-3 luni atat prin evitarea expunerilor solare intensive cat si prin aplicarea de creme cu FPS ridicat.

2. Tratamente fillere cu acid hialuronic

Este un tratament din ce in ce mai agreat si cautat de pacienti. Efectul injectarilor dureaza in medie 6-12 luni in functie de produsul ales si de locul injectarii, dar si de frecventa reinjectarii, pacientii care au beneficiat anterior de astfel de tratamente avand o durata mai indelungata a efectului.

Cui se adreseazaastfel de tratament?

Pacientilor care doresc corectarea ridurilor fine, ridurilor statice, de expresie (riduri frunte, din jurul ochilor, din jurul gurii), corectare aspect buze, corectare aspect cearcane, corectare cicatrici, corectare volum obraji.

Fillerele cu acid hialuronic pot contine particule de dimensiuni mai mici recomandate pentru defecte superficiale si particule de dimensiuni mai mari care sunt recomandate pentru riduri profunde, refacere volum facial, corectare aspect buze.

Care suntavantajeleinjectarii cu acid hialuronic?

Durata scurta a procedurii, timp scurt de recuperare post-injectare, efecte adverse reduse, reversibilitatea efectului in cazul in care pacientul nu este multumit de aspectul final si amanarea unei interventii chirurgicale plastice.

Care sunt reactiile adverse mai fercvente ce pot aparea?

Durere locala in momentul injectarii si dupa injectare, sangerare si echimoze (vanatai), roseata si edem local, infectii bacteriene sau reactivarea unor infectii herpetice localizate la nivelul zonei injectate.

3. Tratamente cu toxina botulinica

Este cel mai popular tratament estetic prin usurinta administrarii, efecte rapide, nu mai este necesar un timp de recuperare si prezinta un risc minim de complicatii in cazul injectarii corecte. Efectul devine vizibil clinic dupa 2-4 zile de la injectare, cu un efect deplin dupa 7-10 zile. Dezavantajul acestui tip de tratament este efectul de relativ scurta durata, media fiind de 3-4 luni (2-5 luni).

Care sunt indicatiile tratamentului cu toxina botulinica?

Corectie riduri, asimetrie faciala si tratament hiperhidroza.

Transpiratia excesiva (hiperhidroza) este o problema frecvent intalnita la pacienti, mai ales in sezonul cald. Toxina botulinica are ca efect reducerea pana la eliminarea transpiratiei din zonele injectate: axilar, palmar, plantar. Acest procedeu este eficient, usor de efectuat, sigur, oferind un grad mare de satisfactie pacientilor.

Tipul de toxina botulinica utilizat este de tip A. Avand un efect de relativ scurta durata (4-6 luni), recomandarea mea este sa fie efectuat la inceputul sezonului cald si in caz de necesitate repetat la un interval de 6 luni.

4. Tratamente cu laser non-ablativ (cosmetic) si ablativ (chirurgical)

Laserul cu dioxid de carbon este unul dintre cele mai vechi lasere pe baza de gaz si ramane pana in momentul actual cel mai puternic laser cu unda continua. Una dintre principalele utilizari ale laserului CO2 sunt interventiile chirurgicale cutanate. Acest tip de laser este extrem de folositor in procedurile chirurgicale datorita proprietatii apei de a absorbi lungimea de unda a spectrului infrarosu generat. Laserul CO2 se foloseste inclusiv in liftingurile faciale cu laser printr-o procedura de vaporizare a pielii pentru promovarea productiei de colagen.

Laserul CO2 prezinta numeroase avantaje pentru folosirea in interventiile dermatologice:

1. Datorita ghidarii prin fascicol luminos de culoare rosie interventiile cu laser co2 sunt minim invazive si extrem de precise;

2. Inciziile efectuate cu laser CO2 nu sangereaza in cazul leziunilor superficiale sau sangereaza foarte putin in cazul interventiilor mai complexe;

3. Avantajul rezultat direct din cele doua calitati mai sus mentionante ale acestui tip de interventie este o perioada scurta de recuperare si risc redus de apartie a cicatricilor.

Care este procedura?

Pentru inteventiile cu laser CO2 se aplica anestezii locale iar procedura in sine nu difera de procedurile clasice, urmand aceiasi pasi: dezinfectare, anestezie, incizie si excizie, pansament. Diferenta se resimete in scurtarea perioadei de recuperare si reducerea la minim a inciziei evitand astfel formarea cicatricilor inestetice.

Laserul CO2 este recomandat pentru urmatoarele tipuri de leziuni:

  • Tumori benigne
  • Tumori maligne
  • Afectiuni vasculare
  • Afectiuni virale

In ce conditii nu se recomanda folosirea laserului CO2?

Interventia cu laser CO2 este contraindicata pacientilor care :

  • au fost expusi la radiatii ultra violete in perioada dinaintea inteventiei deoarece pot aparea pigmentatii locale persistente sau chiar definitive
  • au apelat recent la peeling chimic
  • au suferit de suprainfectii locale
  • au urmat un tratament oral cu isotretinoin in ultima jumatate de an
  • sufera de boli imune