Dermatologie pedriatica

Dermatologia pediatrica este o sub-specialitate a dermatologiei si care se dezvolta tot mai mult, venind in intampinarea nevoilor mai deosebite de ingrijire a pielii si afectiunilor cutanate ale copilului.

Copilul nu este un adult in miniatura. Afectiunile cutanate aparute in cadrul acestei varste pun frecvent probleme legate de abordarea terapeutica, multe dintre tratamente avand un impact negativ asupra cresterii si dezvoltarii.Chiar si ingrijirea tegumentului normal necesita o abordare mai deosebita fata de tegumentul persoanei adulte.

Particularitatile care diferentiaza tegumentul copilului mic, sugarului si nou-nascutului de pielea unui adult sunt:

1. Suprafata cutanata raportata la greutate este de aproape 3 ori mai mare fata de adult. Este important de stiut pentru dermatolog si parinti deoarece orice tratament aplicat pe tegument are un grad mai mare de absorbtie cutanata. Pentru a preveni acest efect, schema de tratament trebuie sa prevada fie un topic cu concentratie mai mica, fie aplicare pe suprafete mai reduse in zile alternative, fie scaderea numarului de zile de tratament.

2. Pierderile cutanate hidrice (transpiratie in sezonul cald, camere supraincalzite, expuneresolara, febra) sunt mult mai mari datorita imaturitatii stratului superficial al pielii. Tot datorita barierei cutanate deficitare riscul de penetrare al alergenilor, substantelor iritative si toxice este mult mai mare.

3. O alta problema pe care parintii trebuie sa o cunoasca este faptul ca celulele ce sintetizeaza pigmentul cutanat si care are rol de protectie solara sunt imature (melanozomii din melanocit), fapt ce duce la arsuri solare grave si efecte mult mai nocive fata de un tegument complet maturizat. De aceea nu se recomanda expunerea intensiva la soare a copiilor sub 2 ani si folosirea de protectie solara maxima (FPS 50+). Utilizarea unei protectii solare inalte nu inseamna ca se poate creste timpul de expunere la soare. Exista studii care arata ca utilizarea protectiei solare a avut ca efect paradoxal cresterea incidentei melanomului, aparand inclusiv la copil, presupunandu-se ca acest fapt se datoreaza prelungirii expunerii.

4. Glandele sudoripare sunt imature. Pe de o parte secretia de transpiratie este insuficienta putand sa apara hipertermie in cazul unei temperaturi inalte ambientale sau febra, dar pe de alta parte orificiul glandular poate fi obturat sau ductul glandular rupt si sa se produca o afectiune foarte frecventa (miliariarubra) la copii expusi acelorasi factori.

5. Bariera imunitara cutanata este deficitara, acest fapt provocand frecvente infectii virale, bacteriene sau micotice.

Igiena si hidratarea pielii copilului

Pielea copilului mic necesita o atentie mai deosebita.Orice varianta de curatare se va alege de catre parinti, trebuie sa nu fie iritanta, sa nu contina coloranti, sa contina compusi de hidratare si de calmare. Utilizarea agentilor de curatare trebuie tot timpul urmata de hidratare cu produse adaptate tegumentului bebelusului, hipoalergene, hidratante si emoliente.

Consultatiile pentru aceasta grupa de varsta se fac la Policlinica Spitalului Clinic de Copii Brasov, copiii beneficiind de consultatii si tratament gratuite si accesul la investigatii paraclinice prin sistemul national de sanatate si chiar internarea, daca diagnosticul impune acest lucru.