Recoltare probe biologice

In cadrul cabinetului de dermato-venerologie se pot face o serie de recoltari a unor probe biologice utile in diagnostic si in instituirea si conducerea tratamentului.

Prelevarea directa de catre medicul dermatolog are ca avantaje:

  • obtinerea probei direct din leziunea dorita,
  • selectarea zonei mai sugestive pentru diagnosticul suspicionat,
  • recoltarea corecta in conditii de asepsie, fara riscul de contaminare si obtinerea unor rezultate false sau neconcludente,
  • posibilitatea inceperii tratamentului imediat dupa recoltare si fara riscul ca pacientul sa inceapa tratamentul recomandat inainte de prelevare. In cazul leziunilor infectate, prelevarea secretiei chiar si dupa o doza de antibiotic poate avea ca efect un rezultat fals negativ (nu se mai dezvolta colonii bacteriene pe mediul de cultura).

Dintre cele mai utile si facil de prelevat sunt:

1. Examen bacteriologic secretii ulceratii. Este important de efectuat mai ales in ulceratiile cronice cu semne de infectie supraadaugata la pacienti polialergici sau cu frecvente cure de antibioterapie si care prezinta germeni rezistenti la tratament.

2. Examen bacteriologic pustule

3. Prelevare de scuame/cruste de pe suprafata leziunilor de la nivel unghial/subunghial pentru examenul micologic direct si cultura atunci cand exista suspiciunea de infectie micotica cutanata/unghiala.

4. Prelevare de secretii uretrale la barbat in cazul unei simptomatologii specifice bolilor cu transmitere sexuala. Cu minim 6 ore inainte de prelevare, pacientul nu trebuie sa urineze pentru a reduce riscul rezultatului fals negativ!

5. Prelevare de secretii vaginale sau de col uterin.

6. Prelevare biopsie (fragment din piele) in cazul unor afectiuni cutanate, necesara pentru confirmare de diagnostic.