Impetigo

Impetigo este o piodermita foarte contagioasa ce afecteaza pielea superficial, producand vezicule/bule care prin rupere lasa cruste galbui-maronii asemanatoare cu mierea. Datorita aspectului lor sunt numite cruste melicerice si sunt cunoscute popular sub numele de „bube dulci„.

Agentul patogen incriminat pentru forma veziculoasa este streptococul cel mai frecvent, iar pentru forma buloasa stafilococul. Cei mai afectati de aceasta boala sunt copiii prescolari, mai ales in sezonul cald, ce frecventeaza colectivitati cu igiena precara.

Clinic, apare o zona rosie (eritematoasa) pe care se formeaza rapid vezicule/bule superficiale, fapt pentru care se rup rapid si raman suprafete denudate (rani) pe care se formeaza crustele melicerice. Frecvent, dispozitia lor este periorificiala la nivelul fetei (nas, gura), dar se pot intinde pe orice zona gratata. Ele se extind catre periferie si se vindeca central. Boala poate avea o evolutie mai rapida si cu leziuni mai numeroase sau mai indelungata daca se suprapune peste o afectiune preexistenta (dermatita atopica, prurigo, etc).

Local, dupa vindecare infectia nu lasa cicatrici, ci doar leziuni restante pigmentare ce dispar in cateva saptamani. Boala poate avea o evolutie autolimitata, putand evolua catre vindecare fara tratament in 1-3 saptamani, dar poate sa aiba si complicatii mai grave cum ar fi: glomerulonefrita acuta sau scarlatina (in formele cauzate de streptococ). De aceea tratamentul trebuie instituit cat mai rapid, atat local cat si general, mai ales in formele diseminate (cu leziuni numeroase extinse pe suprafete mari ale pielii). Local se aplica solutii dezinfectante, cicatrizante si antibiotice cu spectru specific (ce sa acopere streptococul si stafilococul) cum ar fi preparatele cu eritromicina, claritromicina sau acid fucidic si tratamente generale (de preferat preparate administrate oral pentru confortul pacientilor, copii mai ales) cum ar fi penicilinele sintetice, macrolidele, cefalosporinele. Sub tratament cu durata medie de 7-10 zile, remisiunea leziunilor este rapida, in cateva zile disparand crustele si lasand leziunile reziduale pigmentare.

Exemple de impetigo