Onicomicozele

Cunoscuta si sub denumirea de tinea unguium, onicomicoza reprezinta o infectie cronica a unghiilor, cel mai frecvent fiind afectate cele de la nivelul membrelor inferioare. Agentii patogeni cel mai des implicati sunt: Trichophyton rubrum si Candida albicans.

Clinic, unghia este afectata la inceput in partea distala, manifestandu-se prin ingrosare, unghia devenind sfaramicioasa, friabila si capatand o culoare galben-maronie. Suprafata unghiei apare neregulata, cu striuri pe suprafata. Spatiul marit dintre ea si patul unghial este umplut cu material sfaramicios. In evolutie, lama unghiei se distruge pas cu pas spre radacina, putandu-se produce afectarea in totalitate a unghiei, cu decolarea acesteia de pe patul unghial si chiar afectarea radacinii, in acest caz producandu-se o distrofie unghiala permanenta chiar si dupa un tratament corect urmat. Frecvent, afectarea unghiior se asociaza si cu infectarea pielii din jur, perionixis (de cele mai multe ori acesta precede afectarea unghiala). Cele mai afectate grupe de varsta sunt adultii (30-50 de ani) si persoanele in varsta.

Printre factorii favorizanti ai onicomicozei sunt frecvent incriminati: lucrul in mediu umed sau care provoaca transpiratia excesiva (incaltaminte de cauciuc sau sintetica, sporturile de performanta, hiperhidroza), prezenta infectiilor micotice in vecinatatea lamei unghiale (panaritiile, tinea pedis).

Odata infectata unghia, sansele de vindecare spontana sunt reduse, existand in plus riscul de infectie si a unghiilor invecinate. Nu exista complicatii ale bolii, singurele acuze fiind cele de ordin estetic.

Tratamentul acestei patologii este obligatoriu oral si de lunga durata pentru a reduce frecventa recidivei. Exista o serie de agenti antimicotici care, prin timpul lung de injumatatire, dar mai ales prin depozitarea la nivelul patului unghial, au efect o perioada mai lunga de timp, putand fi folosite scheme de tratament cunoscute sub numele de puls-terapie. Sunt utilizate frecvent in puls-terapie itraconazolul (Micogal si Orungal) si fluconazolul (Diflucan). Schema utilizata in tratamentul cu itraconazol (200 mg) este de 2x2cps/zi, 7 zile pe luna, timp de 4-6 luni. Pentru fluconazol este recomandata o doza unica de 150mg pe saptamana timp de 6 luni. Asociat tratamentului general, se pot utiliza topice antimicotice cum ar fi Kitonail sau Exoderil in aplicatii zilnice pana in momentul normalizarii lamei unghiale. Se mai poate incerca, asociat, utilizarea unui preparat keratolitic (pentru a distruge lama unghiala infectata) in combinatie cu antimicoticele locale si/sau generale. Pentru pacientii cu afectare unica unghiala sau cu afectiuni hepatice grave sau alergii medicamentoase la agentii antimicotici, se poate incerca doar tratamentul local, in aplicatii zilnice, fara intrerupere pana in momentul normalizarii aspectului lamei unghiale. Dezavatajele tratamentului topic sunt: recidiva frecventa (la peste 50% din cazuri) dupa oprirea tratamentului si perioada lunga a aplicarii topicelor (la persoanele varstnice aceasta poate dura peste un an).

Preventia reinfectarii dupa terminarea tratamentului este foarte importanta si presupune dezinfectarea incaltamintei folosite inainte de inceperea tratamentului cu spray-uri antimicotice si solutii dezinfectante ce distrug flora micotica (formol).

Exemplu de Onicomicoza