Pitiriazis Versicolor

Pitiriazisul versicolor cunoscut si sub denumirea de tinea versicolor sau dermatomicoza furfuracee este o micoza superficiala frecventa, aparuta dupa pubertate, la tineri mai ales, dar si la adulti si care este cauzata de Mallassezia furfur. In conditii obisnuite agentul locuieste in mod saprofit, fara a da modificari cutanate, la aproximativ 85% din populatie fiind prezent pe tegumente. El are raspandire ubicuitara, putand fi regasit in aer, locuinte, sol, medii umede (piscine, bazine de inot) sau sali de sport.

Exista o anumita predispozitie genetica a unor persoane de a face boala. La aceste persoane s-a constatat absenta din secretia sebacee a unor acizi grasi polinesaturati cu rol in apararea antimicotica. Combinatia dintre aceast deficit si unii factori favorizanti pot produce trecerea de la saprofitism la infectarea straturilor tegumentare si producerea de leziuni. Printre factorii favorizanti se numara frecvent: caldura ambientala ridicata si mediul umed, transpratia excesiva sau scaderea imunitatii organismlui.

Denumirea bolii (versicolor) se datoreaza aspectului polimorf al culorii leziunilor. Ele pot fi sub forma unor macule (pete), rotund-ovalare, acoperite de o scoama foarte fina (de multe ori nesesizata de catre pacient), de diferite dimensiuni (de la cativa milimetri pana la zone intinse, placarde, ce rezulta din confluarea leziunilor) si culori diferite (albe, roz, maro deschis/cafea cu lapte, maro inchis) sau depigmentate, albe, mai ales dupa expunerea la radiatiile solare, contrastul fiind si mai evident din cauza pielii normale, bronzate din jur.

Aparitia leziunilor de culoare alba este un frecvent motiv de prezentare in cabinetul de dermatologie, aceste leziuni fiind asociate de pacient cu o alta boala (vitiligo, de cauza imuna).

Pacientii observa aparitia leziunilor treptat, in saptamani/luni, fara alte acuze, lipsind frecvent pruritul (in cazurile in care apare, acesta este moderat si inconstant) sau usturimea. Dispozitia caracteristica a acestora este la nivelul toracelui antero/posterior, gat, nedepasind zona taliei, iar uneori poate fi extinsa si pe membrele superioare. Infectia nu implica in evolutia ei alte complicatii si singura problema este cea de ordin estetic.

Instituirea tratamentului este obligatorie inainte de expunerea la soare. Prezenta leziunilor la nivelul tegumentului impiedica pigmentarea normala, fapt ce produce bronzarea neuniforma. Dupa expunerea la radiatiile solare, tratamentul ramane eficient in privinta distrugerii germenilor cauzali, dar repigmentarea tegumentului, uniformizarea culorii se va produce in timp, odata cu depigmentarea tegumentului bronzat si pigmentarea leziunilor restante (frecvent, abia dupa cateva luni de zile), dupa o reexpunere la radiatiile ultraviolete.

Tratamentul presupune aplicatii locale de preparate antimicotice si in cazuri refractare la tratament se pot asocia antimicotice orale. Preparatele pot fi tipizate: solutii, spray-uri, geluri, creme si sampoane sau rp-uri preparate in farmacie. Aplicatia se va face nu doar pe leziuni, ci pe toata zona predispusa la parazitare (gat, torace, abdomen, membre superioare) pentru ca pot exista zone tegumentare infectate, dar unde inca nu sunt vizibile petele. Din acest punct de vedere sampoanele antimicotice au avantajul de a fi usor de aplicat la dus, prin samponare acoperindu-se rapid suprafete intinse. Este necesar ca mentinerea samponului pe piele sa fie de minim 5 minute inainte de clatire, inclusiv pe par si scalp, in acest fel antimicoticul avand timp sa actioneze. Preventiv, la intervale regulate de timp, acestea se pot aplica chiar daca nu exista pete pentru a distruge posibilii germeni ramasi pe zone netratate sau ramasi pe haine si care au reinfestat intre timp tegumentul.

Din cauza predispozitiei catre recidiva a pacientilor cu pitiriazis versicolor, se mai poate indica un tratament local cu o luna inainte de expunerea la soare pentru a preveni pigmentarea neuniforma.

Pacientul trebuie sa fie informat ca tratamentul este necesar sa fie asociat cu o dezinfectare a hainelor ce intra in contact cu pielea afectata (fierbere, dezinfectare, calcare pe fata ce are contact cu leziunile si care pot contine spori), inclusiv prosoape si lenjerii. Daca nu se respecta aceasta regula, desi tratamentul este eficient, reinfesarea este frecventa si de obicei la scurt timp dupa incetarea tratamentului.

Exemple de Pitiriazis Versicolor